יש הסבורים כי השימוש בגובר במחשבים, באינטרנט ובטלפונים חכמים דחק את ספרי הקריאה מחוץ לתמונה. זוהי, כמובן, הנחה שגויה – ולו מכיוון שהספרים עצמם עשו את קפיצת המדרגה הזו לעידן הטכנולוגי הנוכחי. ספרים דיגיטאלים, קוראים זה, ואם תשאלו כל מומחה, הוא יסכים על כך שמדובר המהפכה של ממש.
קווים לדמותם של הספרים הדיגיטאלים
ספר דיגיטאלי, פשוטו כמשמעו, הוא ספר אשר נצרך בצורה דיגיטאלית, וזאת לאחר סריקתו בטכנולוגיות ייעודיות. בסופו של התהליך, הוא מגיע בתור קובץ, הניתן לקריאה באמצעות מחשבים, קוראי ספרים אלקטרוני (
Kindle, למשל), טאבלטים, וכמובן – טלפונים חכמים. הדבר מאפשר, כמובן, התאמה מלאה לאורח החיים המודרני, בו מרבית הפעולות שאנחנו מבצעים מבוססות על הפלטפורמות האלה בדיוק.
חשוב להדגיש שספרים דיגיטאלים היו קיימים, בצורה זו או אחרת, כבר משנות ה-70 של המאה הקודמת. אלא שהתפתחות הטכנולוגיה והאינטרנט, הפכו את המרת הספרים לדיגיטאלים, כמו גם את הפצתם לקוראים, לפשוטים הרבה יותר. חנויות לספרים אלקטרוניים נפתחו, בין השאר על ידי חברות
Apple ו-
Google, ומכירות הספרים צברו תאוצה.
ב-2010, הכריזה חברת אמזון, מפעילת אתר המסחר הפופולארי ביותר בעולם, על כך שספרים בפורמט הדיגיטאלים זכו למכירות גבוהות יותר מאשר אלה בכריכות הקשות. שנה לאחר מכן, הם גם עקפו במכירותיהם ספרים בכריכות רכות.
המהפכה הגיעה גם לישראל
ספרים דיגיטאלים הם לא רק נגישים – הם גם ידידותיים לסביבה, חסכוניים במקום, נוחים לקריאה ועמידים לאורך זמן. יתרונות אלה ואחרים הביאו לכך שהמהפכה לא פסחה על ישראל. לקראת תחילת המאה ה-21, הופיעו כבר ספרים בפורמטי
HTML,
PDF ו-
DOC, ופרוייקטים מקיפים של סריקת ספרים, בייחוד כאלה בעלי חשיבות בספרות היהודית והעברית, יצאו לפועל.
ב-2011, הכריז משרד החינוך על יעד שעשוי היה להיראות לפני שנים רבות דמיוני: להחליף את כל ספרי הלימוד בבתי הספר בספרים דיגיטאלים, וזאת תוך פרק זמן של חמש שנים. לראיה, לאחרונה החל המשרד בפיילוט במאה בתי ספר יסודיים, שמטרתו הכנסת ספרים דיגיטאלים מעודכנים לתכנית הלימודים, ומתן דגש על הפן החוויתי של הלמידה באמצעותם.
אז איך מתחילים?
כיום, ניתן למצוא בישראל מספר
ספריות מקוונות, אשר מציעות, בעיקרו של דבר, אנציקלופדיות, ספרי עיון ומחקר, ספרי הגות, יצירות קלאסיות, ביוגרפיות ורומנים, כולם בפורמט הדיגיטאלי. הספריות, ממש כמו אלה המסורתיות יותר, מאפשרות למנויים להירשם אליהן, ותמורת תשלום חודשי או שנתי, לקרוא את כלל הכותרים שנמצאים בספריה.
חלק מספריות אלה גם מציעות שלל אפשרויות מתקדמות למנויים, דוגמת הוספת הערות על גבי הספר, סימון קטעים ממנו, העתקת חלקים לתוכנות אחרות, הדפסה וכן הלאה.